Raitti 181:n tarina (the story)

Raitti 181 on Sauvon alueelle olevien  yrittäjien ja yhteisöjen yhteistyöhanke. Kun saavut Sauvoon 181-tietä, olet ”Raitilla”. Tämän Raitti 181:n varrelta löydät matkailijalle tarpeellisia palveluita, kuten laadukasta lähiruokaa, majoitusta, ravintoloita, luontoelämyksiä, kulttuuria, käsitöitä, putiikkeja, ja erilaisia matkailijaa  palvelevia yrityksiä (kuljetusta, puunkaatoa, sähkötöitä jne.). Kaikki Raitti 181:n palvelut eivät löydy fyysisesti aivan maantien 181-varrelta, vaan pienen poikkeaman päästä tältä. Tämä kaikki on silti osa yhtä matkailijaa palvelevaa Raitti 181-verkostoa. Voit tehdä omasta Raitti 181-kokemuksestasi juuri sellaisen kuin haluat, hyppää vain autosi rattiin tai moottoripyöräsi kahvoihin tai polkupyöräsi tankoon ja aja Sauvoon. Löydä, koe ja ylläty mitä kaikkea onkaan tarjolla vain noin puolen tunnin ajomatkan päästä Turusta.

Historiaa

Ensin oli hiekkatie. Hiekkainen kylänraitti, joka on ollut olemassa jo kaukaa keskiajalta. Tämä tunnettiin ns. Jungfrusundintienä. Se vei Sauvon läpi kohti Kemiössä sijainnutta Jungfrusundin satamapaikkaa. Sieltä lähdettiin laivoilla keskiajalla Ruotsiin. Jungfrusundintie kulki Sauvon kirkonkylään saakka, jokseenkin siinä missä menee nykyinen maantie 181. Sauvon kirkonkylän jälkeen, noin 3 km päästä, tie kääntyi Rajaladen suuntaan. kun taas tätä pienempi hiekkatie erkani tuosta kohdasta, jatkaen Liesniemen kylän halki kohti Torikkaa ja Halslahtea.

Näin kuljettiin iät ja ajat Sauvossa. Tosin Jungfrusundintien nimeä ei enää uudemmalla ajalla juuri kukaan käyttänyt. Halslahteen suuntautuva tie pysyi liikennemääriltään pienempänä kuin Rajalahteen menevä. Kummassakin tiessä oli lossiyhteys Kemiöön pääsemiseksi. Siltoja ei merenlahden yli ollut.

Kuva yllä: Tienviitta: Sauvo 1 km, Turku 36 km, Kemiö 23 km ja Nummenpää 2 km. Kuvaaja, Poutvaara Matti,1964 Museovirasto

Yllä: Sauvon-Kemiöntien maisemia ennen maantie 181:stä, Härmälän suunnasta Mäenalaan ja kirkonkylään päin. Kuvaaja, Poutvaara Matti, 1964, Museovirasto

Vuonna 1961 tuli aloite Sauvon kautta Kemiön kulkevan tien perusparannuksesta. Samaan hankkeeseen kuului myös uuden maantiesillan tekeminen Rungonsalmeen ja entisten lossien hylkääminen. Tien, nimeltään kantatie 181, rakentaminen pääsi käyntiin vuonna 1971. Vuosina 1971-1972 tietä rakennettiin kiivaasti, samoin Rungonsalmen siltaa. Uuden sillan avajaiset vietettiin 8.9. 1972. Samana päivänä aiemmat lossit Sauvon ja Kemiön välillä jäivät pois käytöstä.

Uusi ja komea tie toi melkoisen parannuksen aiempiin liikenneoloihin verrattuna. Kuorma-autojen ja bussien ei tarvinnut talvisin liukastella ylämäissä, kuten aiemmin oli usein ollut asian laita. Bussiyhteyksiäkin oli tuolloin 1970-luvullla tarjolla Sauvosta Turkuun ja Kemiöön Taalintehtaalle varsin kattava valikoima, aamusta iltaan.

Uusi tie myös lyhensi ajoaikaa Turkuun ja nopeutti työmatkaliikennettä. Hyvä tie vei myös tuolloin 1970-luvulla monen pysyvästi pois paikkakunnalta. Tuohon aikaan Sauvossa väkiluku väheni. Ollen alhaisimmillaan vain noin 2400 asukasta, jossain 1970-luvun loppupuolella. 1980-luvulla alkoi kantatie 181 tuoda muuttajia kuntaan, kunnan aktiivisen tonttipolitiikan ansiosta. Siitä lähtien Sauvon väkiluku onkin kasvanut. Se on ollut muutaman vuoden ajan jo yli 3000 henkeä.

Vuonna 2017, me sauvolaiset ja karunalaiset yrittäjät ja yhdistykset päätimme muodostaa yhteenliittymän, jolla tavoitellaan matkailijoiden parempaa tiedottamista alueen palveluista ja tarjonnasta.  Seutukunnan tärkeä valtaväylä on edelleen kantatie 181. Näin on luontevaa rakentaa yhteistyönä tämän teeman ympärille. Ajamalla 181-tietä ja poikkeamalla sopivasti siitä eri palveluntarjoajille, matkailija voi tehdä omasta Raitti 181-kokemuksestaan juuri sellaisen kuin haluaa. Ei ole olemassa yhtä ja ainoaa oikeaa tapaa kokea Raitti 181. Jokainen matkustaja tekee Raitti 181-matkansa omalla tavallaan. Jokainen voi poimia sen tarjonnasta omasta mielestään parhaat ruokapaikat, parhaimmat lähiruuat, tai kokea liikunnallisia aktiviteetteja niin maalla kuin merellä. Viihdyttää itseään musiikkiesityksillä (joita alueella on tarjolla todella runsaasti!) tai vaikka vain hiljentyä Karunan rantakalliolla ja kuunnella meren aaltoja. Suuntaa kulkusi Sauvoon kantatie 181:lle ja kuule Raitti 181:n kutsu!