Raitti 181:n tarina (the story)

Mikä Raitti 181 on?

Raitti 181 on Sauvon alueelle olevien yrittäjien ja yhteisöjen yhteistyöllä toteutettu, matkailijoita, mökkiläisiä kuin kuntalaisiakin palveleva sivusto. Raitti 181 yhteenliittymällä tavoitellaan matkailijoiden parempaa tiedottamista alueen palveluista ja tarjonnasta.
Seutukunnan tärkeä valtaväylä on kantatie 181.

Ei ole olemassa yhtä ja ainoaa oikeaa tapaa kokea Raitti 181. Matkailija voi tehdä omasta Raitti 181 -kokemuksestaan juuri itselleen sopivan, ajamalla tietä 181 ja poikkeamalla eri palveluntarjoajille. Voit poimia tarjonnasta omasta mielestään parhaat ruokapaikat, parhaimmat lähiruuat, sopivimmat liikunta-aktiviteetit, niin maalla kuin merelläkin, nauttia musiikkiesityksistä tai vaikka hiljentyä rantakalliolla ja kuunnella meren aaltoja.

Raitti 181:n varrelta löytyy kaikki mitä onnistuneeseen retkipäivään tai lomaan tarvitaan: laadukasta lähiruokaa,majoitusta, ravintoloita, luontoelämyksiä, kulttuuria, käsitöitä, putiikkeja ja tilapuoteja.

Näe, koe ja nauti paikallisista palveluista, tuotteista ja elämyksistä Sauvon kierroksella. Olemme vain puolen tunnin ajomatkan päästä Turusta,Salosta tai Teijon kansallispuistosta.

 

Sauvon kantatie 181 historiaa

Ensin oli hiekkatie. Hiekkainen kylänraitti, joka on ollut olemassa jo kaukaa keskiajalta. Tämä tunnettiin ns. Jungfrusundintienä. Tie vei Sauvon läpi kohti Kemiössä sijainnutta Jungfrusundin satamapaikkaa. Keskiajalla, sieltä lähdettiin laivoilla Ruotsiin. Jungfrusundintie kulki Sauvon kirkonkylään saakka, jokseenkin siinä missä menee nykyinen maantie 181 kulkee. Sauvon kirkonkylästä Kemiöön päin, noin 3 km päästä, tie kääntyi Rajaladen suuntaan. Kun taas tätä pienempi hiekkatie erkani tuosta kohdasta, jatkaen Liesniemen kylän halki kohti Torikkaa ja Halslahtea.

Näin kuljettiin kauan Sauvossa. Jungfrusundintien nimeä ei enää myöhemmin juuri kukaan käyttänyt. Kirkonkylästä Halslahteen suuntautuva tie pysyi liikennemääriltään pienempänä kuin Rajalahteen menevä. Kummassakin tiessä oli lossiyhteys Kemiöön pääsemiseksi. Siltoja ei merenlahden yli ollut.

Kuva yläpuolella: Tienviitta Sillankorvalla.  Kuvaaja, Poutvaara Matti,1964 Museovirasto
Kuva alapuolella: Sauvon-Kemiöntien maisemia maantie 181:stä. Kuva Mäenalasta, Härmälän suunnasta kirkonkylään päin. Kuvaaja, Poutvaara Matti, 1964, Museovirasto

Vuonna 1961 tuli aloite, Sauvon kautta Kemiön kulkevan tien perusparannuksesta. Samaan hankkeeseen kuului myös uuden maantiesillan tekeminen Rungonsalmeen. Tämän johdosta Rungonsalmen sekä Rajalahden lossit lopettavat toimintansa. Tie, nimeltään kantatie 181, rakentaminen pääsi käyntiin vuonna 1971. Vuosina 1971-1972 tietä rakennettiin kiivaasti, samoin Rungonsalmen siltaa. Uuden sillan avajaisia vietettiin 8.9. 1972. Samana päivänä, Sauvosta Kemiöön kulkeneet lossit Rajalahdesta ja Rungonsalmesta lopettivat toimintansa.

Uusi ja komea tie toi melkoisen parannuksen aiempiin liikenneoloihin verrattuna. Kuorma-autojen ja bussien ei tarvinnut talvisin liukastella ylämäissä, kuten aiemmin oli usein ollut asian laita. Bussiyhteyksiäkin oli tuolloin 1970-luvullla tarjolla Sauvosta Turkuun sekä Kemiöön, Taalintehtaalle varsin kattava valikoima, aamusta iltaan.

Uusi tie lyhensi ajoaikaa Turkuun sekä nopeutti työmatkaliikennettä. Hyvä tie vei myös 1970-luvulla monen pysyvästi pois paikkakunnalta. Tuohon aikaan Sauvossa väkiluku väheni. Väkiluvun ollen alhaisimmillaan 1970-luvun loppupuolella, vain noin 2400 asukasta. 1980-luvulla kantatie 181 alkoi tuoda muuttajia kuntaan, kunnan aktiivisen tonttipolitiikan ansiosta. Siitä lähtien Sauvon väkiluku onkin kasvanut, ollen muutaman vuoden ajan jo yli 3000 henkeä.

Vuonna 2017, joukko sauvolaisia ja karunalaisia yrittäjiä ja yhdistyksiä päätimme yhdessä ryhtyä toimiin, jolla tavoitella matkailijoiden, mökkiläisten kuin kuntalaisten parempaa tiedottamista alueen palveluista ja tarjonnasta.  Seutukunnan tärkeä valtaväylä on edelleen kantatie 181. Oli luontevaa rakentaa yhteistyönä tämän teeman ympärille. Tulemalla 181-tietä ja poikkeamalla siitä eri palveluntarjoajille, voit tehdä omasta Raitti 181-kokemuksestaan juuri sellaisen kuin haluaa. Ei ole olemassa yhtä ja ainoaa oikeaa tapaa kokea Raitti 181.

Olet tervetullut meidän pieneen maalais kuntaamme Sauvoon ja kokemaan elämyksiä Raitti 181 varrella!

 

Kuva: Paimiosta Sauvoon päin tultaessa. Raitti 181 logo Alanderin kuivurin seinällä toivottaa teidät tervetulleeksi Sauvoon!