Raitin tarina

Mikä Raitti 181 on?

Raitti 181 on Sauvon alueelle olevien yrittäjien ja yhteisöjen yhteistyöllä toteutettu, matkailijoita, mökkiläisiä kuin kuntalaisiakin palveleva sivusto. Raitti 181 yhteenliittymällä tavoitellaan matkailijoiden parempaa tiedottamista alueen palveluista ja tarjonnasta.
Seutukunnan tärkeä valtaväylä on kantatie 181.

Tee omasta Raitti 181 -kokemuksestasi juuri sellaisen kuin haluat. Meille matkaat autolla, pikkubussilla,polkupyörällä tai moottoripyörällä. Poimi parhaat luonto-historia- tai lähiruoka kohteet sivustoltamme. Nauti musiikkiesityksistä, hiljenny rantakalliolla tai paista makkarat kaislalaavulla. Vieraile museoissa, taidetta katsomassa, paikallisia käsitöitä ihastelemassa tai monissa tilapuodeissa alueella.

Sauvosta löytyy esim. rautakautinen kuppikallio,keski-aikainen kivilinnan holvikellari, Karunan ja Sauvon erinomaiset kauniit kivikirkot sekä paljon muuta. Museossa on vuosittain vaihtuvia historian näyttelyitä. Yrittäjien mailla kasvatetaan perinteisestä varhaisperunasta ,-herneestä ja mansikasta lähtien parsaan, tyrniin, meloniin, maissiin ja muihin eksoottisiin herkkuihin asti. Meiltä löytyy hyviä ruokaravintoloita, joissa voit nauttia lähiruokaa sen kotiympäristössä. Meillä löytyy eläimiä silmien iloiksi, niin lehmiä,hevosia, lampaita kuin vuohiakin. Kuulet tiloilta tarinoita, joita et muualta voi lukea.

Majoittautumiseen kannattaa valita mitä mienkiintoisempia kohteita, esim yö taivasalla, puussa leijuen. Tai uinahtaa mukavasti Vinossa tai Kenossa. Tai perinteisemmin bb-majoituksessa hellässä huolenpidossa.

Ryhmille: Raitti 181 tarjoaa ryhmille erilaisia vierailumahdollisuuksia. Historia ja lähiruoka ovat Sauvon tunnetuimpia vierailuun liittyviä teemoja. Esim makumatka lähiruoan läteille tai historin havinaa.

Raitti 181:n varrelta löytyy kaikki mitä onnistuneeseen retkipäivään, viikonloppuun tai lomaan tarvitaan: laadukasta lähiruokaa, majoitusta, ravintoloita, elävää musiikkia, luontoelämyksiä, kulttuuria, käsitöitä, putiikkeja ja tilapuoteja. Olemme esim. Teijon, Kurjenrahkan ja Saaristomeren kansallispuistojen välissä oleva pieni n 3000 asukkaan kunta,vain puolen tunnin ajomatkan päästä Turusta,Salosta tai Teijolta. Pysähdy ja nauti meidän Raitilla.

Meidän Raitti 181 on kesäkunta ja kesämökkejä ja kesävieraita on Sauvossa runsaasti. Kysele rohkesti etukäteen myös talvikauden palveluita. Moni tilapuoti on avoinna vielä joulun allakin. Seuraa myös yritysten omien sivujen kautta talvikauden kuulumisia.

Sauvon seututie 181 – historiaa

Ensin oli hiekkainen kylänraitti, joka on ollut olemassa jo kaukaa keskiajalta. Tämä tunnettiin ns. Jungfrusundintienä. Tie vei Sauvon läpi kohti Kemiössä sijainnutta Jungfrusundin satamapaikkaa. Keskiajalla, sieltä lähdettiin laivoilla Ruotsiin.  Kirkonkylästä Halslahteen ja sieltä Kemiöön suuntautuva tie pysyi liikennemääriltään pienempänä kuin Rajalahden kautta Kemiöön menevä tie. Kummassakin tiessä oli lossiyhteys Kemiöön pääsemiseksi. Siltoja ei merenlahden yli ollut.

Kuva yläpuolella: Tienviitta Sillankorvalla.  Kuvaaja, Poutvaara Matti,1964 Museovirasto
Kuva alapuolella: Sauvon-Kemiöntien maisemia maantie 181:stä. Kuva Mäenalasta, Härmälän suunnasta kirkonkylään päin. Kuvaaja, Poutvaara Matti, 1964, Museovirasto

Vuonna 1961 tuli aloite Sauvon kautta Kemiön kulkevan tien perusparannuksesta. Samaan hankkeeseen kuului myös uuden maantiesillan tekeminen Rungonsalmeen. Tämän johdosta Strömsbölen sekä Rajalahden lossit lopettavat toimintansa. Tien, nimeltään seututie 181, rakentaminen pääsi käyntiin vuonna 1971. Vuosina 1971-1972 tietä rakennettiin kiivaasti, samoin Rungonsalmen siltaa. Uuden sillan avajaisia vietettiin 8. 9. 1972, jolloin maaherra Sylvi Siltanen avasi sillan käyttöön. Samana päivänä, Sauvosta Kemiöön kulkenut lossi Rajalahdessa lopetti toimintansa. Stömsbölen lossi oli tarvittaessa käytössä aina marraskuuhun 1974 asti, jonka jälkeen Stömsbölen lossi lopetti liikennöinnin.

Uusi ja komea tie toi melkoisen parannuksen aiempiin liikenneoloihin verrattuna. Kuorma-autojen ja bussien ei tarvinnut talvisin liukastella jyrkissä kapeissa ylämäissä, kuten aiemmin oli usein ollut asian laita. Bussiyhteyksiä oli 1970-luvulla tarjolla Sauvosta – Turkuun ja Kemiöön, Taalintehtaalle asti, varsin kattava valikoima, aamusta iltaan.

Uusi tie lyhensi ajoaikaa Turkuun sekä nopeutti työmatkaliikennettä. Hyvä tie vei myös 1970-luvulla monen pysyvästi pois paikkakunnalta. Tuohon aikaan Sauvossa väkiluku väheni. Väkiluvun ollen alhaisimmillaan 1970-luvun loppupuolella, vain n. 2400 asukasta. 1980-luvulla kantatie 181 alkoi tuoda muuttajia kuntaan, kunnan aktiivisen tonttipolitiikan ansiosta. Siitä lähtien Sauvon väkiluku on kasvanut, ollen muutaman vuoden ajan jo yli 3000 henkeä.

Olet tervetullut meidän  Sauvoon ja Karunaan ja kokemaan elämyksiä Raitti 181 varrella!

Kuva: Sauvo-Kemiöntie. Paimiosta Sauvoon päin tultaessa. Raitti 181 logo Alanderin kuivurin seinällä toivottaa teidät tervetulleeksi Sauvoon!